Agoston Gabriela

e.cube

Az E.CUBE projekt célja egyedi fejlesztéssel konténer-mobilház koncepció tervezése, tudományos fejlődés elérése, piacképes termék formálása (start-up koncepció).

A projekt a „Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj” NTP-NFTÖ-16 pályázat keretében valósult meg.

A konténer-építészet a modern építőművészet egyik dinamikusan fejlődő, innovatív ága, ami számos üzleti- és privát célú építmény alkotójaként használható. Egyfajta instant építészeti elem, ami modern külsővel és belsővel, rendkívüli gyorsasággal, kulcsrakészen, adott esetben, építési engedély nélkül (bejelentési kötelezettség mellett) is telepíthető.

A konténer-épület tartós, javítható, felújítható. Kb. 40 éve létezik, és ki van próbálva sarkkörtől a trópusokig, hadikörülmények között is. A konténer szerkezeti és formai adottságait kihasználva egy rendszer- játékot lehet kialakítani, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználó, alkalmazó, befektető maga válogassa össze a megadott elemeket, amelyek külön tartalmaznak szolgáltatásokat és ezek kiválasztásával és forgatásával állítsa össze saját épületét. Ezzel az általam előre meghatározott (megtervezett) modulokkal játékosan összeállítható a méret-független instant lakóépület.

A konténer-technológiával épített épület olyan műszaki megoldás, ami a hagyományos, ill. a könnyűszerkezetes épületekkel szemben jelentősen olcsóbb, gyorsabb kivitelezést tesz lehetővé, áttelepíthető, roncsolás nélkül bővíthető, teljes egészében újrahasznosítható. A konténerépületek esetében már nem csak a könnyűszerkezetes épületeknél megismert belső falak változtathatóak, hanem a külső falak is. A konténertechnológia uniformizált elemekből felépülő, ipari jellegű új építészeti platform (szakmai-műszaki irányzat). A szállítási iparból került az építészetbe, és az ezredforduló óta van egyre szélesebb körben alkalmazva, a legkülönfélébb innovatív környezetek létrehozására (óvoda, bank, kollégium, iroda, üzlet, búvárközpont stb.).

A rendszer az „e.cube”, vagyis „energy cube”, magyarul energia kocka elnevezést kapja. Az évtizedek alatt kifejlesztett tulajdonságokat (amelyeket a szállítmányozási ipar jöttek) felhasználva egy INSTANT, JÁTÉKOS MODUL-RENDSZER megalkotását teszi lehetővé. A sorolhatósági érv mellett olyan tulajdonságok erősítették a rendszerelméletben való gondolkodást, mint például a mobilitás, a szállítás, a könnyű és gyors telepítés és a szerelhetőség.

 

Kapcsolat

Minden jog fenntartva - Agoston Gabriela